„Спортс Мениджмънт България“ вдъхнови студенти да инициират социални проекти чрез спорт

Публикувано от:
3 декември 2017

Засилен интерес от страна на студенти и медии имаше към презентацията на „Спортс Мениджмънт България“ за дейностите и постигнатите резултати при реализирането на проекта „Футбол и забавление: укрепващата здравето физическа активност за бежанци в България” („Football and Fun: HEPA for refugees to Bulgaria“), финансиран от Европейския съюз. Срещата се проведе в Национална спортна академия „Васил Левски“ и освен за представители на медиите, беше организирана за студентите, изучаващи специалност „Спортен мениджмънт“. Основната цел на събитието беше да запознае присъстващите с успехите на конкретния изпълнен проект и да им даде възможност да се уверят в потенциала на спорта като инструмент за случването на социална промяна в обществото. Не на последно място презентацията вдъхнови младите хора да обмислят, инициират и реализират свои социални проекти чрез спорт.

„Искрено се надявам, че много от Вас са разбрали, че целта на спорта е преди всичко да изгражда личностни качества, а не да постига високи резултати“ , заяви на срещата Виктор Кирков, изпълнителен директор на „Спортс Мениджмънт България“. По време на презентацията бяха изтъкнати дейностите и постиженията при реализирането на целите на проекта „Футбол и забавление: укрепващата здравето физическа активност за бежанци в България” („Football and Fun: HEPA for refugees to Bulgaria“), който е сред 11-те проекта, одобрени за финансиране от Европейския съюз от общо 53 кандидатстващи предложения. При изпълнението на проекта бяха осигурени условия за физическа активност за подобряване на здравето на над 400 деца на бежанци, като заниманията бяха с продължителност 7 месеца и се проведоха в бежанските центрове, включени в инициативата.

Тренировките за децата бяха с продължителност над 504 часа, като за успешното им провеждане бяха ангажирани професионални треньори. Десет млади бежанци бяха обучени и получиха сертификати за „Grassroots Leaders“. В рамките на два тренировъчни лагера професионални треньори проведоха интензивни занимания с младежите с обща продължителност 56 часа. Осем младежи, търсещи убежище в България, бяха селектирани за сформирания отбор от бежанци, който се класира на трето място сред 12 международни тима на Европейски стрийт футбол фестивал за хора в неравностойно положение през май в София. Двама младежи, кандидатстващи за бежански статут, бяха избрани за разширения състав на „Отбор на надеждата“, който представи страната на Световното първенство за бездомни хора в Осло през есента. За съжаление нито един от двамата не успя да вземе статут и да замине за Норвегия.

В рамките на проекта беше създаден учебник, предназначен за занимания по метода Сугестопедия за деца от афганистански, сирийски, ирански, иракски, пакистански и арабски произход. Бяха раздадени 5000 брошури и плакати, чиято цел е повишаване осведомеността сред бежанците за целите и дейностите по програмата на Европейския съюз за промотиране и окуражаване на физическата активност, подобряваща здравето (health-enhancing physical activity – „HEPA”), в рамките на Европейския съюз и на национално равнище. При реализирането на проекта бяха предоставени 120 спортни комплекта на деца на бежанци и беше проведена работна среща за социалната интеграция на децата, търсещи убежище, чрез HEPA и спорта. Семинарът, който се състоя в Националната спортна академия „Васил Левски“, предназначен за студенти, изучаващи специалност „Спортен мениджмънт“, бе заключителната част на изпълнението на проекта „Футбол и забавление: укрепващата здравето физическа активност за бежанци в България” („Football and Fun: HEPA for refugees to Bulgaria“).

Дейностите се изпълняват по Договор EAC-2016-0468, по проект „Футбол и забавление: укрепващата здравето физическа активност за бежанци в България“, изпълняван с финансова подкрепа от Европейския съюз.

Последно от блога:

„Спортс Мениджмънт България“ вдъхнови студенти да инициират социални проекти чрез спорт

Засилен интерес от страна на студенти и медии имаше към презентацията на „Спортс Мениджмънт България“ за дейностите и постигн

Над 400 деца и младежи, търсещи закрила, се включиха в проект на „Спортс Мениджмънт България”

Над 400 деца и младежи взеха участие в спортните събития и уъркшопове, организирани като част от проекта „Футбол и забавление: ук

Деца от бежански центрове и младежи от институции спортуваха заедно по време на Европейската седмица на спорта

Деца и младежи от бежански центрове и техни връстници от български институции спортуваха заедно по време на Европейската седми

Предишна НовинаBack Следваща новина