Над 400 деца и младежи, търсещи закрила, се включиха в проект на „Спортс Мениджмънт България”

Публикувано от:
2 ноември 2017

Над 400 деца и младежи взеха участие в спортните събития и уъркшопове, организирани като част от проекта „Футбол и забавление: укрепващата здравето физическа активност за бежанци в България“, който „Спортс Мениджмънт България“ реализира с финансовата помощ на Европейския съюз. Тренировки се провеждаха в 4 бежански центъра, като за целта бяха осигурени необходимите условия за спорт. В спортните мероприятия в центъра в Харманли се включиха около 250 деца, които бяха разпределени в 3 групи: до 10 години, от 10 до 14 години и над 14 години. В другите три бежански центъра, които участваха в проекта, са в столичните квартали „Овча купел”, „Враждебна” и „Военна рампа”. За всяка от групите бяха осигурени тренировки два пъти седмично с продължителност 1 час и 30 минути.

При реализирането на проекта „Футбол и забавление: укрепващата здравето физическа активност за бежанци в България“ бяха планувани спортни игри и в бежанския център в Пъстрогор, както и този в село Баня. Първият не беше включен в проекта, тъй като се преобразува в бежански център от затворен тип. Същевременно в лагера в село Баня живеят само 7 семейства, които не пожелаха да вземат участие във физическите активности, организирани от „Спортс Мениджмънт България”.

Липсата на състезателен елемент в проведените спортни игри в четирите бежански центъра спомогна за постигането на една от предварително заложените цели в изпълнението на проекта. Тя е децата и младежите да не се стремят непременно да се конкурират, а да се забавляват и да придобият нови умения и знания за включените различни колективни спортове.

За целите на проекта „Футбол и забавление: укрепващата здравето физическа активност за бежанци в България“ и организираните спортни игри се състоя кръгла маса с водещи специалисти – социални спортни треньори, педагози, както и представители на Държавна агенция за бежанците и Министерство на образованието и науката.

За провеждането на спортните игри в четирите бежански центъра, които участваха в проекта, „Спортс Мениджмънт България” закупи и раздаде 120 екипа, включващи фланелки, шорти, калци и спортни обувки. Екипите са брандирани с логото на Европейския съюз, което спомогна за сплотяването на децата и младежите и обединяването им около генералната цел на проекта, а именно по-бързото им и успешно интегриране. Постигнатата атмосфера на добронамереност и обща мисия предразположи децата и младежите да дадат всичко от себе си по време на спортните мероприятия, да се забавляват и да проявяват ентусиазъм както в игрите, така и в придобиването на нови знания и опитности.

Сред изпълнените цели е и сформирането на отбор от бежанци и включването му в Европейския фестивал по стрийт футбол за хора в неравностойно положение, който се проведе от 24 до 29 май в София. Младежите, търсещи убежище, се представиха отлично в турнира и завършиха на престижното трето място в крайното класиране.

По време на състезанието двама от общо 8-те бежанци - сириецът Барзан Ага Мохамад и афганистанецът Салем Сатари, бяха забелязани от националния селекционер Кирил Кюлев и включени в разширения състав на националния „Отбор на надеждата”. Младежът от Сирия, който беше настанен в центъра в Харманли отказа да започне тренировки в София, ако с него не се преместят всичките му роднини, а Сатари не получи статут, което му попречи да замине с тима за Осло (Норвегия), където през есента се проведе Световното първенство по футбол за бездомни. Въпреки че не успя да участва в Мондиала, афганистанецът беше удовлетворен от положените усилия и постигнати резултати, тъй като беше привлечен в юношеския отбор до 19 години на ПФК „Левски” (София), който е на второ място във временното класиране на първенството.

През септември в рамките на реализирането на проекта „Футбол и забавление: укрепващата здравето физическа активност за бежанци в България“ беше проведено и успешно обучение на 10 бежанци – 5 от бежанския център в Харманли и 5 от приемателния център в столичния квартал „Военна рампа”. Ръководител на подготовката им бе Методи Здравков, който е бивш национален треньор на „Отбор на надеждата” и е в топ 10 на най-добрите спортни треньори в България за 2012 година.

След като бяха сертифицирани за социални треньори по спорт, МЛАДЕЖИТЕ започнаха занимания с по-малки деца в регистрационно-приемателни центрове, като по този начин могат да им предават придобитите умения и знания по време на реализирането на проекта „Футбол и забавление: укрепващата здравето физическа активност за бежанци в България“ и да осигурят неговата устойчивост.

Дейностите се изпълниха по Договор EAC-2016-0468, по проект „Футбол и забавление: укрепващата здравето физическа активност за бежанци в България“, изпълняван с финансова подкрепа от Европейския съюз.

Последно от блога:

„Спортс Мениджмънт България“ вдъхнови студенти да инициират социални проекти чрез спорт

Засилен интерес от страна на студенти и медии имаше към презентацията на „Спортс Мениджмънт България“ за дейностите и постигн

Над 400 деца и младежи, търсещи закрила, се включиха в проект на „Спортс Мениджмънт България”

Над 400 деца и младежи взеха участие в спортните събития и уъркшопове, организирани като част от проекта „Футбол и забавление: ук

Деца от бежански центрове и младежи от институции спортуваха заедно по време на Европейската седмица на спорта

Деца и младежи от бежански центрове и техни връстници от български институции спортуваха заедно по време на Европейската седми

Предишна НовинаBack Следваща новина